Eikelifjellet - 256m

Fylke/Kommune: Hordaland / Bergen
Koordinater: N60 21.762
E5 16.391
   
Se også: Gravdalsfjellet
Se også: Olsokfjellet
Se også: Løvstakken
Se også: Gullsteinen
Se også: Lyderhorn
Se også: Lyngbønipa
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Eikelifjellet ligger nord/nordøst for Vestlund og Løvåsen i Fyllingsdalen, midt i et populært turområde. Det går mange stier i området av ymse kvaliteter fra stort sett alle retninger. De fleste benytter seg stien opp fra Tennebekktjernet / Kanadaskogen, men det er ikke mange som benytter seg av stiene opp mot Gravdalsfjellet og fra Nordnesdalen. Det er synd, for området bak Eikelifjellet, opp mot Gravdalsfjellet og Nipetjern er flott. Her er du svært skjermet fra lyder og folk, og en skulle nesten ikke tro at en befinner seg omtrent midt i norges nest største by. Her kan en ofte gå uten å møte andre mennesker. Eikelifjellet ligger sør for det høyereliggende Gravdalsfjellet, og utsiktsmessig er det vest og sør som kan by på noe særlig. Mot sørøst ser en over øvre Fyllingsdalen opp mot Løvstakken, og mot sørvest/vest ser en nedre Fyllingsdalen, Flesland, Sotra mm.

Ikke langt fra toppen ligger den en stor stein og "balanserer" på det underliggende fjellet. Jeg vet ikke om denne steinen har noe navn, men har hørt den omtalt som Eikelisteinen. Selve toppen gir ikke noe særlig utsikt, men fra punktet ved denne steinen er det fin utsikt og et fint sted å ta seg en pust i bakken. Det går an å klatre opp på steinen hvis du har gode sko, men tenk på at du skal ned igjen også...Turbeskrivelser

Løvåsen - Eikelifjellet - Viggohytten - Vestlund

Dato (siste): 03.09.2007 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 4,0 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 300m  
Tid: 1:45 time(r)  
Terreng: Sti av ymse kvalitet, kan være svært vått  
 
 
Stien opp fra Løvåsen har ingen tydelig start, men ligger opp skråningen rett nord for den siste blokken i veien. Det går to stier opp fra Løvåsen, og en bør definitivt følge den vestligste av de, den som går oppover ryggen på en skrent. Dette er hardt underlag og en får også fin utsikt på veien opp. Jeg kom opp til Eikelisteinen fra sørvest og tok en pust i bakken før jeg fortsatte nordover mot stikrysset opp mot Nipetjern. Det var litt vått over myra sør for niptjern, men jeg har da gode sko :)   Tok en kjapp tur opp til Viggohytten før jeg forsatte ned Espedalen/Betanien. Det var begynt å bli ganske mørkt så jeg hadde litt problemer med å se hvor jeg satte føttene. Stien ned er i alle fall ganske grei. Fin og kjapp tur i lett terreng, kan anbefales som mosjon eller kort søndagstur.
 

Vestlund - Eikelifjellet - Gravdalsfjellet - Olsokfjellet - Nordnesdalen - Vestlund

Dato (siste): 19.01.2008 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 6,2 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 450m  
Tid: 2:10 time(r)  
Terreng: Sti av ymse kvalitet, kan være svært vått  
 
 
Startet ved merket stistart i Vestlundveien (litt sen med å slå på GPS'en, så tracklogg starter litt opp i lia). Først en liten sti før du kommer opp på en skogsvei. Denne slutter etter et lite stykke ved en myr, og her er det lett å gå feil. Stien går opp i lia på høyre side når du kommer til myra. Stien herfra og opp er grei til det kommer til krysset mot Eikelifjellet, siste stykket med sti herfra og opp er skikkelig vått. Det gjelder også stien fra neste stikryss og ut mot Eikelifjellet og Eikelisteinen. Gikk tilbake samme vei til stikrysset, I krysset kan du til høyre(øst) gå ned til Vestlund igjen, venstre(vest) ned mot Tennebekktjernet, mens rett fram(nord) går opp en bratt skråning og videre inne mot Nipetjernet. Her er det mye røtter i bakken, og når det regner kan det være glatt som bare det. Når du passerer Nipetjernet skal du så over en liten myr før du kommer bort til stikrysset opp mot Gravdalsfjellet/Viggohytten. Her er det ordnet til med trapper og noe å holde seg i. Fra Viggohytten er det flott utsikt, og på søndager 10-15 er det mulig å få seg en matbit og noe å drikke. Se for øvrig www.viggohytten.com, den kan også leies. Fra Viggohytten er det noen meter igjen til toppen av Gravdalsfjellet, og stien går videre på østsiden av hytta. På toppen av Gravdalsfjellet et det fin utsikt og en liten varde. Stien videre fra Gravdalsfjellet er så som så, den kan være en glatt og våt opplevelse.
I bunnen av dalen går det stier både til Nygård, Holefjellet og Nordnesdalen. Så er det over nok en liten kneik sør du kommer ned i Nordnesdalen, i stikrysset her går det stier både til Laksevåg, Damsgårdsfjellet og sør mot Nordnesdalen. Dette er også myrterreng, så det kan være vått. Vi skal litt sørover før stien opp mot Olsokfjellet begynner. Den kan være litt vrien å få øye på når du kommer fra denne retningen, men det er bare å følge med på kart/GPS eller ha det i bakhodet. Stigningen opp mot Olsokfjellet er litt bratt, men det er ikke så mange meterene til toppen. Fra Olsokfjellet er det flere muligheter for videre tur, enten ned igjen samme vei, eller nordøst ned mot Melkeplassen og evt. en sving innom Damsgårdsfjellet. Om du går ned igjen samme vei kan du fortsette videre nedover Nordnesdalen til du kommer til hyttene og grusplassen. Det går an å gå veien ned, men det raskeste er å gå over grusbanen og følge stien nedover mot Betanien/Vestlund. Her vil du også passere et stikryss hvor du kan gå opp til Laksevåghytten/Nipetjern igjen. Ved Betanien er det pågående byggearbeider, men det gikk fint an å komme seg rundt og forbi gjerdene. Da er det bare nedoverbakke forbi Seljedalen tilbake til Løvåsen.

Fin tur i variert terreng, i et område hvor du nesten kan gå helt alene og uforstyrret. Som du ser av trackloggen/kartet er det mange muligheter for både start/stoppsted og rutevalg. Jeg skal ikke skryte på meg all verdens, men jeg tror mine tracklogger stemmer bedre med de faktiske stiene i området enn det er tegnet på N50.000 kartene. Jeg har mange sure erfaringer med unøyaktige kart og kvaliteten på de inntegnede stiene i dette området.
 

Vestlund - Eikelifjellet (bushing)

Dato (siste): 02.02.2008 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 1,7 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 150m  
Tid: 1:00 time(r)  
Terreng: Bush, lett gjengrodd, mye snø  
 
 
Det hadde snødd mye og det var fremdeles kaldt. Det ville jo være synd og skam å ikke gå ut en tur, så i ettermiddag var det en lys ide om å gå opp fra Vestlund til Eikelifjellet "rett opp" i bushen. Dette gikk egentlig ganske greit, rotet litt rundt en kolle midt mellom veien og toppen. Fra denne kollen og opp var det ganske tett bush, og noen farlige hull mellom steiner som nå var dekket av snø. Det skulle tatt seg ut om jeg ble liggende her med brukket fot :)
Snøen var så tørr og fin som den kan bli, og mot toppen vasset jeg i snø til knes. Det var slitsomt med artig. Fyllingsdalen ser definitivt bedre ut når den er dekket av hvit snø. På vei ned igjen dro jeg med meg snøen som rant som vann nedover lia ved siden av meg.

Dette var egentlig en ganske artig tur, fikk sjansen til å se terreng som ligger langt utenfor stiene. Dette er nok likevel en tur for spesielt interesserte :)