Tyssdalsfjellet - 605m

Fylke/Kommune: Hordaland / Os
Koordinater: N60 13.778
E5 30.066
   
Se også: Møsnuken
Se også: Svenningen
Se også: Lysehornet
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Møsnuken (639moh) er et av de mest populære turområdene i Os, og i samme område ligger Tyssdalsfjellet. På fine dager er utsikten fra toppen imponerende. I øst ser man over Fusafjorden mot Folgefonna, i sør har man hele Bjørnefjorden, og vestover ser man ut i havet.Turbeskrivelser

Gåssand - Tyssdalsfjellet - Møsnuken - Gåssand

Dato (siste): 05.06.2008 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 10,6 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 600m  
Tid: 3:45 time(r)  
Terreng: Dyretråkk, krattskog, lyng, sti fra Tyssdalsfjellet til Møsnuken  
 
 
Møsnuken er et fjell jeg har hatt lyst til å gå på lenge, og ved å studere kartene så det ut som om Gåssand kunne være et greit utgangspunkt. Jeg parkerte langs veien i nordøstenden av vannet og fulgte en sti sørover. Denne var bred og god et stykke, men så skar det seg. Stiene delte seg stadig i smalere og mer utydelig stier, til jeg til slutt gikk i noe som best kan beskrives som svakt dyretråkk. Oppover Kolhushaugane og opp mot Tyssdalsfjellet på nordsiden gikk det til slutt i lyng, einer og busker. Dette er skikkelig uframkommelig terreng, og jeg anbefaler ingen å rote seg inn her. Sta som jeg er fortsatte jeg bare oppover mot toppen, og jeg kom omsider opp. Fra toppen så jeg endelig en sti sør for toppen, og etter en rask tur ned skråningen var jeg endelig inne på en god sti. Denne stien starter i Tyssdal og går til toppen av Møsnuken, og er god og tydelig. Fra toppen av Møsnuken er det flott utsikt, Folgefonna og Fusa mot øst, Bjørnefjorden sør, og langt i vest ser du Marstein.  På returen gikk jeg samme stien tilbake til dalen mellom Møsnuken og Tyssdalsfjellet. Her tok jeg av stien og gikk nordover og ned Stokkedalen. Igjen var det ingen stier å se, og terrenget er ikke spesielt lett å gå i. Da jeg kom ned under tregrensa gikk jeg rett på en hjort i det jeg rundet toppen av en liten kolle. Det var ikke lett å finne stier i terrenget her, og jeg gikk lenge i einerkratt før jeg fant noe som lignet på en sti i tett granskog. Denne førte omsider tilbake til et stikryss jeg hadde passert på vei opp, og da var det egentlig bare å følge veien tilbake til bilen.

Turen og terrenget fra Gåssand og opp mot Møsnuken og Tyssdalsfjellet anbefaler jeg ingen. Det er godt mulig jeg har vært på ville veier, men de få stiene så starter lavt i terrenget er utydelige, og fra tregrensa og opp er det ingen stier. Om du skal til Møsnuke bør du gå opp fra Tyssdal/Borgafjellet, uten at jeg har testet dette selv regner jeg med at stien er like god nedover dalen som den er på toppen. Nå er det ikke toppene jeg klager på, begge toppene gir fantastisk utsikt, det er rutevalget og terrenget fra Gåssand siden av fjellene.

Tyssdal - Tyssdalsfjellet

Dato (siste): 28.02.2009 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 3,0 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 350m  
Tid: 1:30 time(r)  
Terreng: Tydelig sti  
 
 
I dag fant jeg endelig stien fra Tyssdal til Tyssdalsfjellet, den er godt skiltet så jeg aner ikke hvordan jeg kan ha unngått å se det tidligere. Det kan ha med været og lysforhold å gjøre, og i dag var egentlig ikke noe unntak. Det snødde tett i det jeg parkerte og var varslet kuling på radioen. Fant i alle fall rett sti denne gangen og fulgte den "rett" opp sørvestsiden av fjellet. Vinden og snøen tiltok i det jeg var på vei oppover, og til slutt måtte jeg rett og slett snu. Over tregrensen fikk jeg kulingen rett i fleisen og snøen gjorde fysisk vondt. Ikke så jeg noe mer enn 10m heller, så dette var ikke spesielt behagelig. Surt å snu så nærme toppen, men sånn er livet. Hadde litt problemer nedover igjen da snøen hadde lagt seg på bakken og kombinert med bratt nedoverbakke var det ikke alltid like lett å stå på beina. Nå vet jeg i alle fall hvor stien går, så neste forsøk bør bli enklere.

Tyssdal - Tyssdalsfjellet

Dato (siste): 03.04.2009 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 3,7 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 400m  
Tid: 1:20 time(r)  
Terreng: Tydelig sti  
 
 
Jeg har gjort mange forsøk på å komme meg opp på Tyssdalsfjellet. Jeg har også blitt usikker på om det heter Tøssdalsfjellet eller Tyssdalsfjellet, for å kartene står det Tyssdal, mens på skilt etc. i området står det Tøssdal. Jeg har endelig funnet den enkleste stien opp, i forrige tur hvor jeg måtte snu på vei opp pga. snøstorm. I dag var det knallsol, men på vei til Os la skodden seg som et teppe fra Bergen og sørover. Jeg skimtet sola på toppene mens jeg kjøre mot Os, så regnet med at jeg ville passere skodda på vei opp. Parkerte i Tyssdal/Tøssdal og gikk 19:30. Rasket på oppover samme stien jeg fulgte forrige gang, og her er det bratt. Passerte skodden på 300m, og fortsatte turen i strålende solskinn. Fantastisk utsikt over et landskap begravet i skodde, kun toppene stakk opp og badet seg i kveldssola. Tror jeg brukte vel 40 min opp, og 30 ned. Det ble ingen tur videre innover i dag da jeg ikke var utstyrt til det eller hadde med lykt. På vei ned i det jeg passerte skodda sank temperaturen betraktelig.

Tyssdalsfjellet i seg selv er nok ikke så interessant, men når en har tid til å gå videre innover mot Møsnuken tror jeg jeg anbefaler denne ruten i stedet for å vase rundt nede i dalen.