Svenningen - 842m

Fylke/Kommune: Hordaland / Bergen
Koordinater: N60 19.772
E5 34.585
   
Se også: Gullfjellstoppen
Se også: Austefjellet
Se også: Møsnuken
Se også: Tyssdalsfjellet
Se også: Lysehornet
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Svenningen/Svinningen er det største fjellet (fjellmassivet) i Os. Fjellmassivet er formet som en hestesko hvor man i tillegg finner fjellene Søtefjellet, Sauskolten, Rindafjellet og Midtsætersfjellet. En klassisk fotturen over Svenningen går over alle disse toppene.

Kommunegrensen mellom Bergen, Os og Samnanger går rett over toppen av Svenningen, men den største del av fjell massivet ligger i Os.

Svenningen ligger rett sør for Gullfjellsmassivet, og er nok ikke et like mye benyttet fjell som Gullfjellet. Utsikten er upåklagelig fra toppen, særlig mot sør og øst.Turbeskrivelser

Hausdalen - Svenningen

Dato (siste): 20.10.2007 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 13,9 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 750m  
Tid: 4:30 time(r)  
Terreng: Grusvei nedre del. Grei, men utydelig sti mot toppen  
 
 
Jeg parkerte helt innert i Hausdalen, ved en snuplass og sauinnhegning. Derfra gikk det fin vei oppover hele Brekkedalen mot Litla Brekkevatnet. Her rotet jeg litt med å finne stien, men fant den litt tilbake igjen ved en bru over utløpet fra Litla Brekkavatnet. Til jeg passerte 400moh var stien ganske vanskelig å følge, og jeg fulgte nok stien på vei ned, men altså ikke opp. På vei oppover går høydemeterene radig unna, men for min del var dette en "sånn" dag, og kreftene var egentlig slutt før jeg hadde begynt. Det lå litt snø og is allerede, og det var sabla glatt på noen av partiene hvor stien går på bart fjell. Mot toppen gikk jeg rett inn i skyene, og sikten var elendig. Jeg vil tippe 2-300m sikt. Det var altså ingen utsikt fra toppen, og det var bitende surt. Satte meg i den lille hytta på toppen og tok meg en kaffe og et par brødskiver før jeg gikk opp til varden. Ingen topptur uten å ha vært nøyaktig på toppen :) Utsikten kunne jeg bare forestille meg, for det tyknet til enda mer. Siden stien ikke var den letteste å følge og dette var ukjent terreng fortet jeg meg nedover igjen. Her rotet jeg det skikkelig til og havnet for langt mot nord, i en ganske bratt og uframkommelig ur. Måtte litt fram og tilbake, opp og ned før jeg kom med ut og opp av ura, og inn på ryggen og stien nedover. Nå så jeg så lite at jeg stort sett gikk på trackloggen på GPS'en, og plutselig var jeg under skydekket igjen og utsikten var upåklagelig. Surt at det måtte ligge skyer akkurat noen hundre meter under toppen når været og sikten ellers var så bra, men sånn er livet. Vel nede ved Litla Brekkavatnet svei det i låra, men det var heldigvis grei grusvei ned til bilen selv om det var et stykke igjen.

Dette er en flott tur, og Brekkadalen og ryggen opp mot Svenningen var flott. Stiene er litt utydelige, men ikke mer enn at det går greit. Utsikten fra toppen kan jeg ikke si noe om, men jeg kommer tilbake og prøver meg på toppene videre vestover fra Svenningen en annen gang.