Fonnabu - 1450m

Fylke/Kommune: Hordaland / Kvinnherad
Koordinater: N60 04.601
E6 20.867
   
Se også: Melderskin
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Folgefonna er egentlig tre breer. Søre Folgefonna er størst med 168 kvadratkilometer og den tredje største breen på det norske fastlandet, etter Jostedalsbreen og Vestre Svartisen. Turer på bre er ofte krevende, med mange hundre meter stigning for å komme opp på breplatået. Folgefonna er ikke noe unntak. Høyder opp mot 1700 meter sikrer deg til gjengjeld storslåtte rundskuer. Fra toppen av Folgefonna ser man store deler av Hardangervidda med Hårteigen og Hardangerjøkulen i øst og nord og kystfjellene, Marstein fyr og Nordsjøen i vest. I gamle dager var breen en viktig ferdselsvei mellom bygdene i Ytre Hardanger og Sørfjorden. Allerede for over hundre år siden ble det bygd rideveier opp fjellsidene for å hjelpe turistene opp på Folgefonna.

Vegen opp fra Sundal i Maurangerfjorden er en av disse gamle rideveiene opp fjellsidene og trolig den som er mest benyttet i dag. Turen starter omtrent ved Maurangerfjorden og går på grusvei, "Isvegen", innover Bondhusdalen. Ved Bondhusvannet starter den såkalte "Keiserstien", som egentlig heter Gardshammarvegen. Tradisjonen med turistveger går helt tilbake til tidlig 1800-tallet. Det ble bygget rideveg i slynger (18stk) oppover fjellsiden, og på 1322moh ble hvilebua Breidablikk satt opp.

Opp til Gardsgammerseteren går stien i slynger. Nå er stien "rasert" til ATV/scooter bruk, eller restaurert som det så fint heter. Fra Gardshammer går det sti forbi Botnavannet og oppover mot Botnahorga. Hytta Breidablikk ligger på 1322moh og blir drevet av Kvinnherad Turlag. Den er ubetjent og har 4 sengeplasser, men Fonnabu ligger kun 30min gange herfra med betydelig bedre fasiliteter.

Fonnabu ligger helt ved bredkanten, på 1450moh. Fonnabu som består av flere bygninger er selvbetjent og har 27 sengeplasser. Det er vel Bergen Turlag som eier hytten, men også denne drives av Kvinnherad Turlag. Noen uker om sommeren tilbys det breføring over til Holmaskjer på Oddasiden av breen.

Turen opp fra Sundal til Fonnabu er over 2 mil lang, tar deg fra 60-1450moh og du bør regne 10timer t/r. Disse tallene/tidene gjelder fottur. Fonnabu er et flott sted å overnatte, uansett om du er på vei videre til f.eks. Holmaskjer eller skal ned igjen.Turbeskrivelser

Bondhus - Breidablikk - Fonnabu

Dato (siste): 13.09.2009 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 22,8 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 1400m  
Tid: 9:00 time(r)  
Terreng: Gode stier, bratt  
 
 
Jeg campet i Bondhusdalen og startet 08:30. Veien innover dalen er en vei, så det er ikke noe problem. Rett nord for Bondhusvannet går stien oppover lia i det som kalles Keiserstien. Stien var ganske så rasert/ødelagt, tilrettelagt for ATV vistnok... Seige bakker, men framover går det alltid. Oppe ved Botnavatnet flatet det litt ut og det var deilig for beina. Fremdeles såpass tidlig på dagen at det var frost/rim på bakken. Opp mot Breidablikk krysset jeg noen snøfonner, men det var veldig lite snø. Breidablikk var en velfortent pust i bakken før det siste stykket bort til Fonnabu. Vel framm ved Fonnabu var det blitt skikkelig sommervær, og siden jeg ikke hadde møtt et eneste menneske så lang og var helt alene var det bare å legge seg ned på fjellet og nyte sola. Kjøpte meg etterhvert middag på hytta, og det er rart hvordan alt smaker så fantastisk mye bedre hvis du er langt unna sivilisasjonen :)

Fikk etter en stund besøk av en eldre dame, og da var det egentlig bare å komme seg ned igjen. På vei ned kom jeg på at jeg måtte rekke ølsalget og finne en campingplass i Rosendal før det ble for seint. Det ble derfor jogging hele veien ned, og brukte 1:45 på hele returen.

Veldig flott tur på en flott dag. Fikk startet såpass tidlig at det ikke var noe særlig med folk før jeg var godt på vei nedover igjen.