Melderskin - 1426m

Fylke/Kommune: Hordaland / Kvinnherad
Koordinater: N60 00.373
E6 04.956
   
Se også: Folgefonna/Fonnabu
   

Tilbake - Forsiden



Beskrivelse

Melderskin ligger rett bak Rosendal og innbyr til tur. Jeg har lengtet etter en tur opp her hver eneste gang jeg har tatt fergen over Gjermundshavn/Løfallstrand. For å begynne med noen fakta først, navnet Melderskin skal komme av "melder" som betyr malt korn/mel og "skin". Navnet skulle da bety noe sånt som "Fjellet med et skinnende snølag".

Stien starter ved Kletta, og hit kommer du ved å ta av fra hovedveien og opp mot Baroniet. Rett før alleen ved Baroniet tar du til venstre, og om du har gjort alt rett finner du en merket parkeringsplass oppe i lia. Herfra er det et lite stykke å gå på grusvei før stien starter oppover mot Skarshaug. Stien helt fra parkeringsplassen til toppen er av de beste jeg har sett med tanke på merking, så dette kan nesten ikke gå skeis. Sånn sett er vel Melderskin kanskje det lettest tilgjengelige fjellet i Kvinnherad selv om høydemeterene er mange. Faktisk fra 160-1426, og ruta er på ca 1 mil. Dette bør du beregne 6 timer på...

Stien går først gjennom utmark, og så braker det løs oppover lia mot Skarshaug. Her er det bratt, og høydemeterene går radig unna fra 160-950moh. Omtrent halvveis opp til 950moh er siste gangen du ser vann før du nærmer deg toppen, så det kan være lurt å fylle opp "magasinene". Når du har kommet deg opp til Skarshaug flater det litt ut, i alle fall i forhold til det du har gjort unna så langt :)

I "Holo" finner du som regel vann igjen, og selv i disse klimatider ligger det fremdeles litt snø igjen her også sent på sommeren.

På toppen er det en varde, og denne ble bygget i 1913 som et såkalt "1. ordens hovedpunkt" innefor Voss-Hardangernettet. På toppen åpner det seg en helt ny fjellverden, og du er nå oppe blandt flotte tinder. I øst ligger Folgefonna, i nordøst den karakteristiske Gygrastolen og de nærmeste fjellene mot øst og sør er Juklavasstinden, Bjørndalstind og Laurdalstind. I sørvest ligger Ulvanos-massivet på sørsiden av Uskedalen.

Det er "styggbratte" stup på toppen i retning nord, øst/sørøst, så pass på i dårlig vær/sikt og ungene selvsagt...



Turbeskrivelser

Rosendal - Melderskin - Rosendal

Dato (siste): 14.09.2008 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 9,9 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 1200m  
Tid: 6:45 time(r)  
Terreng: Godt merket, bratt stigning  
 
 
Dagen før var jeg på Fonnabu så litt sliten i beina. Startet i Rosendal og kjørte opp til Kletta. Derfra var det bare å følge stien oppover fjellsiden. Veldig bratt oppover mot Skarshaug, nesten krabbing et par steder rett før det flater ut. Videre oppover blir det mer steinete, men store og stødige steiner så det gikk greit. Mot toppen kom det noen lave skyer i god vind, men det klarnet opp i det jeg nærmet meg varden. Veldig spektakulær topp med styggbratte kanter. Fantastisk utsikt mellom skydottene :)

På vei ned igjen gikk det på autopilot, og vel nede merket jeg det godt i beina med fonnabu og melderskin på 30 timer.