Den Trondhjemske postvei

Melingen - Falkanger - Tellevik

Fylke/Kommune: Hordaland / Bergen
   
Se også: Veten
Se også: Høgstefjellet
Se også: Telleviksfjellet
Se også: Nordgardsfjellet
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

En kongelig forordning av 1647 (Christian IV) var startskuddet for etablering av postvesenet i Norge. Ordningen ble satt igang av stattholder Hannibal Sehested og medførte behov for faste postveier mellom de største byene. Fra Bergen var det fra starten bare postveiforbindelse til Christiania, først fra 1786 gikk det fast rute også til Stavanger og Trondheim.

I begynnelsen fulgte posttransporten de gamle ferdselsårene. I 1758 kom det nye krav til veistandard, veiene skulle fra nå av være kjørbare og mange steder måtte veiene kraftig utbedres og tildels legges om. Øverste ansvarlig for gjennomføring av dette programmet var Generalvegmester von Krogh. Arbeidet startet i 1780 og varte til 1804; den delen av postveien som går gjennom Åsane ble bygget i denne perioden, og er idag den best bevarte strekningen av de gamle postveiene ved Bergen.

Traseen fra Bergen fulgte Øvregaten, over Stølen og Sandviken, via Munkebotn og over Eidsvågfjellet. Fra Eidsvåg gikk ruten gjennom Glaskaret (skaret der sola går ned, dvs glar) til Rolland, Åsane gamle kirke, inn til Mellingen, opp og over Rimmaskaret, og ned forbi Falkanger til postbryggen i Tellevik. Derfra ble den rodd over fjorden til Isdalstø på Lindås, ført videre til Seim og nordover.

Deler av veien eksisterer fortsatt, mange steder som fine turveier.


Turbeskrivelser

Melingen - Falkanger - Tellevik

Dato (siste): 03.05.2008 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 12,5 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 450m  
Tid: 2:30 time(r)  
Terreng: Grusvei, asfalt, noe sti  
 
 
Jeg har gått den Trondhjemske postvei til fots nærmere Bergen, og på turen jeg hadde til Veten krysset jeg veien ved Sætregården. Siden den gang har jeg tenkt på at dette måtte være en fin sykkeltur. Som tenkt så gjort, og i dag startet jeg ved Melingen i Åsane. Været var ikke det beste da jeg dro hjemmefra, men så kom solen for fult mens jeg tråkket og sleit oppover bakkene, og at jeg var alt for godt kledd er ingen overdrivelse. Grusveien var litt blåt, så sykkelhjulene sugde seg fast og gjorde det enda tyngre. Ved Rimmaskaret fant jeg et par stier (stistart) til både Veten og Høgstefjellet som ikke er tegnet på N50.000 kartene, så det er jo da tydeligvis også en mulighet. Ved Sætregården valgte jeg asfalt fremfor sti ned mot Tellevik, med unntak av en liten avstikker. Vel ned ved den gamle postbryggen ble det en hvil i solsteika, vel vitende om at de lange nedoverbakkene fra Falkanger nå kanskje ikke var så artige andre veien. Det ble sykkel ca 1km oppover mot Falkanger, og så ble det til fots til Falkanger gård. Det gikk forresten like fort å trille sykkelen, 6 km/t. Ved Sætregården hvor jeg igjen svingte inn på grusveien kjente jeg igjen suget fra underlaget, men nå var det bare noen meter igjen før det bare var nedoverbakke.

Dette er en flott tur, i alle fall på en solskinnsdag som denne. Som sykkeltur er den kanskje litt bratt, men til fots tror jeg terrenget er for kjedelig.