Tysenssåta - 752m

Fylke/Kommune: Hordaland / Tysnes
Koordinater: N60 01.603
E5 36.882
   
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Tysnessåta er kommunens høyeste punkt, 752 moh. Tysnessåta, eller bare Såto, ligger nord på øya og det går stier opp fra alle bygdene rundt Såto. Fjellet har trolig fått navnet pga. assosiasjonene til høysåter. En dag i året er "alle" tysnesinger på toppen, da arrangeres Såtetrimmen. Fra ca 550moh flater terrenget ut og ligner høyfjellsvidder.Turbeskrivelser

Myrdal - Tysnessåta - Myrdal

Dato (siste): 30.05.2009 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 3,9 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 550m  
Tid: 2:15 time(r)  
Terreng: Bratt stigning, god og tydelig sti  
 
 
Det er mange ruter til toppen, fra alle bygdene rundt Såto. I dag prøvde jeg en som ikke er beskrevet i f.eks. "opptur Hordaland", nemlig fra Myrdal i nord. Denne ruten er nok den bratteste opp til Såta. Kjører du fra Våge og østover er det skiltet parkeringsplass fra hovedveien. Det var bare å følge denne veien opp til parkeringsplassen på Myrdal. Stien var lett å finne og slynger seg oppover skaret langs Steinelva. På årets hittil varmeste og fineste dag ble det ganske varmt i trøya, særlig med 20kg på ryggen i tillegg. På ca 460m flater terrenget ut i en dal, som på kartet bare har navnet "dalen". Stien dreier så mot vest oppover lia mot Vetlesåta og her blir det brattere igjen. Oppe på 660m flater det ut igjen og de siste 600m til toppen innebærer bare 100 høydemeter. Fra toppen er det fantastisk utsikt. Langt ut i havet mot vest, Møsnuken, Gullfjellet, Tveitakvitingen, Gygrastolen, Melderskin, Folgefonna, Englefjell og Ulvanosi for å nevne noen. Jeg tok akkurat samme ruten ned igjen, og det tok omtrent halvparten av tiden jeg brukte opp. 1:15 opp, og 0:40 ned igjen.

Fjellet er med sine 752moh ikke spesielt vanskelig, og fra Myrdal starter du 200moh. Ruten er forholdsvis bratt, men god sti.

comments powered by Disqus