Høgefjellet - 868m

Fylke/Kommune: Hordaland / Osterøy
Koordinater: N60 35.930
E5 40.471
   
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

 

Høgafjellet er Osterøys høyeste punkt. Punktet ligger også på kommunegrensen til Vaksdal, men Vaksdal kommune har høyere punkter på fastlandet. For turer til Høgafjellet må du langt ut på Osterøy, og den korteste og sikkert enkleste måten er å kjøre til Tysse, og starte turen ved Osa kraftstasjon. Det går gode og godt tilrettelagte stier opp mot Høgafjellet. Fra toppen er det super utsikt med Nordsjøen helt i vest .


Turbeskrivelser

Osvannet - Høgaheimshytta - Høgafjellet - Høgaheimshytta - Osvannet

Dato (siste): 12.06.2009 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 17 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 800m
Tid: 5:00 timer (3 opp, 2 ned)  
Terreng: Godt merket sti, grei stinging  
 
 
Høgafjellet har stått på ønskelisten lenge, både fordi jeg mangler den høyeste toppen på Osterøy og fordi fjellet gir god utsikt. Turen skulle starte ved Osvannet kraftstasjon, men denne er under renovering så turen måtte starte litt lengre unna. Fant en parkeringplass ved kabelbanen. Et skilt ved trappen/stistart viser alternative stier og tidsforbruk med en fargekode som vises igjen langs stiene. Turen starter med en trapp før den krysser rørgaten, og det er trangt under røret. Stien er veldig godt tilrettelagt med grus og drenering og utallige trappetrinn opp til Nedre Botnavannet. Her fortsetter stien videre på hver sin side av vannet, men det er et krysningspunkt midt på vannet. Stien passerer gården Tyssebotn, og her traff jeg et par som hadde ankommet holdt på å rydde utenfor gården. Stien går gjennom gårdstunet og fortsetter opp lia bak husene. Her stiger det ganske bratt, men det er satt ut både stige (for de modige) og en bra med tilhørende trapper. Når jeg kom opp til Øvre Botnavannet deler stien seg på hver side av vannet, og jeg valgte den på nordøstsiden av vannet da den så best merket ut. Den snor seg langs vannet og opp til en hytte jeg ikke har navnet på. Her ble det en liten rast da jeg hadde glemt å spise frokost. Herfra var merkingen litt så som så, og det var også flere merkinger på en gang. Bommet litt på stien, men fant den igjen oppe på platået over hytten. Stien er merket med gul farge, og merkingen begynner å bli ganske sliten så det er ikke like lett å følge stien over fjell. Ved Høgaheimshytta mistet jeg stien helt, men her var terrenget såpass enkelt at jeg bare gikk på egenhånd til toppen.

En varde indikerer toppen, men turbok og gradestokk. Det var kun 6 grader på toppen i dag, og med en svak vind var det ikke noe blivende sted. Jeg kunne ikke se stien/merkingen som gikk andre veien rundt Øvre Botnavannet, så jeg gikk samme vei ned igjen. Turen ned er det ikke så mye å si om, men det gikk ikke så veldig mye raskere enn det gjorde opp. Jeg tok en sløyfe over på vestsiden av Nedre Botnavannet for å se på rørgaten før jeg krysset dammen og fulgte stien ned igjen til kraftstasjonen.

Fin tur på godt tilrettelagte stier. Litt sliten merking, og tidsanlaget på kartet ved stistart må være hver vei. Det står 3-4 timer på den ruten jeg fulgte, og jeg kan nesten garantere at eneste måten å klare det på er å løpe. Jeg brukte 5 timer, og da gikk det fort.