Skogsøytuva - 49m

Fylke/Kommune: Hordaland / Bergen
Koordinater: N60 33.187
E4 47.899
   
Se også: Kolbeinsvarden
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Skogsøytuva er en liten topp helt vest i Øygarden ved Herdlevær. Toppen er ikke så veldig høy, men med fantastisk utsikt ut over havet og kysten langs Øygarden. Det mest spesielle med dette området er ikke toppen, men sørvest for toppen ligger det store klipper rett ned i havet.  F.eks. ved N60 33.164, E004 47.839 er det (anslått) 20m klipper rett ned i havet og bølgene, og store deler av klippene henger ut over havet under. Det er alger på fjellet helt opp til kanten, så det tyder på at det slår bølger 20m opp.

NB: Dette området kan være farlig hvis du ikke viser forsiktighet. 3 studenter omkom her i 1995 da de ble skylt på havet. Har du med deg unger eller du er her i dårlig vær må du passe godt på. I følge lokalbefolkningen kan havet være rolig i mange timer, når en stor bølge plutselig kan komme og slå opp på land.

Dette er et fantastisk sted, og om noen besøkende/turister i Bergen spør om attraksjoner og severdigheter; glem Fisketorget, Fløyen og Troldhaugen. Villere og vakrere vestlandsnatur enn dette stedet skal du lete lenge etter.


Turbeskrivelser

Herdlevær - Skogsøytuva

Dato (siste): 15.04.2008 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 3,0 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 40m  
Tid: 1:30 time(r)  
Terreng: Våt sti, snaufjell  
 
 
Jeg parkerte ved brua langs veien til Herdlevær, der det står et skilt om Nordsjøløypa. Selv om været var flott var stien ganske våt, men det var en god og tydelig sti. Herdlevær ligger jo så langt ut mot havet du kan komme, og stien gikk ut mot havet og sørover øya. Da jeg nærmet meg "toppen" merket jeg vinden bedre, og det blåste friskt på toppen. Selv med sol var det ikke akkurat varmt i været. Herfra ser du til Gullfjellet, byfjellene i Bergen, Turøy i sør m.fl.  Jeg lider av en trang til å gå på alle kanter, og før jeg skulle gå hjem igjen måtte jeg sjekke kanten ned mot havet. Fy flate! På koordinatene oppgitt i beskrivelse er det en 20m dyp klippeformasjon rett ned i havet under, og mye tyder på at bølgene slår inn i denne formasjonen og opp 20m i det rette været. Dette må være noe av det villeste og mest spektakulære jeg har sett på lang tid. Det er også en minneplakett over 3 studenter som ble skylt på havet her i 1995.

Selve turen til toppen og tilbake tar neppe mer enn en time, jeg var her i fire timer. Høyt og lavt, og rundt alle klipper og berg. Denne turen anbefales alle, det er liten stigning, lett terreng og så kommer du til en spektakulær plass både med tanke på utsikt og natur. Husk likevel på at dette området kan være livsfarlig hvis du ikke viser forsiktighet og respekt for vær og vind.