Ulriken - 643m

Fylke/Kommune: Hordaland / Bergen
Koordinater: N60 22.648
E5 23.217
   
Se også: Grønetua
Se også: Rundemanen
Se også: Blåmanen
Se også: Fløyfjellet
Se også: Søre Midtfjellet
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Som med Fløyen og Fløyfjellet er ikke toppen av Ulriksbanen og fjelltoppen Ulriken det samme, Ulrikstoppen ligger 320m øst for restauranten og banen. Det er ikke mange meterene som skille toppen av Ulriksbanen og Ulriken, så vidt jeg vet er det kun 3m (banen ligger på 640m).  Ulriken er ved siden av Fløyen kanske Bergens mest kjente fjell, og er lett synlig i lang avstand. Ulriken huser en TV-mast som i de senere årene er utstyrt med et lysshow når det er mørkt nok, noe som gjør den enda enklere å få øye på. Akkurat nå er Ulriksbanen stengt, så eneste måte å komme opp hit på er til fots. Det beste og enkleste utgangspunktet er fra Montana, her er det forholdsvis grei vei og sti mot toppen. Når du først er på toppen kan du for det første nyte utsikten, men dette er også et godt utgangspunkt for turer videre inn over vidden, f.eks. den klassiske turen over vidden til Fløyen.


Turbeskrivelser

Montana - Ulriken

Dato (siste): 11.12.2007 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 5,0 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 400m  
Tid: 2:00 time(r)  
Terreng: Grusvei nedre del, steiene sti opp, våt sti ned  
 
 
Siden det er desember blir det fort mørkt om ettermiddagen, så jeg dro litt tidligere fra jobb og parkerte på Montana. Tok med meg lommelykt i tilfelle :)
Startet opp Johan Blyttsvei, eller Skiveien som den nok er bedre kjent som. Skivien er fin og lett å gå på, og ved broen kan du velge å gå rett opp over Langarinden eller den lengre veien om Korketrekkeren. For å komme raskest mulig opp før det ble mørket tok jeg korteste vei, rett opp. Her er det mange bratte partier, og du bør ha litt kondisjon. Akkurat i kveld var det varmt om dagen og frost om natta, så de bare fjellpartiene oppover var dekket av issvuller. Det var så glatt flere steder at jeg hang i rekkverket som er satt opp langs stien opp mot toppen. Brukte 40min opp til masten, og det hadde resultert i noen dråper svette, så det ble litt lufttørking ved benkene utenfor restauranten. Jeg hadde ikke fått skiftet til noe skikkelige klær etter jobb, og jeans er ikke akkurat godt å gå i. Gikk så videre innover på østsiden av Djervhytten, før jeg dreide ned mot Korketrekkeren. Nå var det begynt å bli så mørkt at jeg måtte bruke lommelykta på de glatteste partiene. Også her var det smeltet mye på dagtid, og lå nå som store issvuller nedover stien. Brukte mye lengre tid nedover enn beregnet, fordi jeg altså flere ganger måtte ake nedover isen eller gå tilbake og rundt. Var ganske fornøyd da jeg til slutt kom ned til stien/Skiveien og tilbake til bilen.

Dette er en flott tur og anbefales for de som vil raskt opp på Ulriken. Er ikke formen på topp bør du kanskje gå Korketrekkeren begge veier siden stigningen opp Langarinden er ganske bratt.