Ørnafjellet - 329m

Fylke/Kommune: Hordaland / Bergen
Koordinater: N60 22.998
E5 14.951
   
Se også: Lyderhorn
Se også: Gravdalsfjellet
Se også: Kolbeinsvarden
Se også: Lyngbønipa
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Ørnafjellet er en topp nord for Lyderhorn. Fjellet ligger ved to vann, Skåleviksvannet og Søre Skåleviksvannet. På vei opp fra Nutec passerer du Kvarven, som tidligere var militært område, men som nå er blitt er friluftsområde. Kvarven fort har lang historie, og det er fremdeles mange installasjoner her.


Turbeskrivelser

Nutec - Ørnafjellet - Lyderhorn

Dato (siste): 06.01.2008 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 8,5 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 350m  
Tid: 2:00 time(r)  
Terreng: Asfaltert vei, varierende og vått terreng og bart fjell mot toppen  
 
 
Det er gode parkeringsmuligheter på Nutec i Gravdal, og dette var utgangspunktet for dagens tur. Jeg har vært på Lyderhorn mange ganger før både fra denne siden og opp fra Loddefjord, men i dag ville jeg innom Ørnafjellet. Veien opp forbi bommen er asfaltert og det går raskt oppover. Tok en kjapp avstikker innom kanonstillingene på Kvarven, og så tilbake på veien. Der veien slutter og det ligger et inngjerdet militært område kan du enten holde til høyre og gå ned tretrappen til Skåleviksvannet, men siden jeg skulle til Ørnafjellet tok jeg til venstre. Jeg kan ikke huske om det var skiltet eller ikke, men det var ganske innlysende. Her var det smalere sti og bløtt terreng, men akkurat i dag var det frost i bakken slik at det ikke var noe problem. De siste kneikene opp mot Ørnafjellet gikk på bart fjell. Brukte ca 0:30 opp til Ørnafjellet. Det var skikkelig surt på toppen i dag, mye vind og kaldt, så det ble ikke mange minuttene for å beundre utsikten. Jeg hadde tenkt meg videre i samme retning som jeg kom, men det var noen bratte skrenter og dårlig sti, så jeg gikk ned igjen samme vei som jeg kom opp. På nedsiden av Ørnafjellet igjen var det bare å følge stien mot Lyderhorn. Det blåste så godt i kastene over
Banurda at jeg virkelig måtte lene meg på vinden, noe som resultere i snubling hver gang det løyet noen sekunder. Jeg var i storform i dag, og småjogget opp fjellet det siste stykket mot toppen av Lyderhorn. I det jeg kom opp begynte det å snø. Ikke mye, men akkurat nok til at det stakk i ansiktet i kombinasjon med vinden. Ellers trors jeg Lyderhorn skal få det lite ærefulle stempelet som Bergen mest forsøpla fjell, det flyter med boss på toppen :(
Det ble altså ingen kosestund på toppen i dag, og siden formen fremdeles var på topp ble det til at jeg løp nedover igjen. Denne gangen valgte jeg korteste og enkleste vei, på vestsiden av Skåleviksvannet. Løping nedover asfaltert vei med fjellsko = støl i framsiden av låra :)

Dette var egentlig en flott tur. Litt uheldig med været, men det finnes ikke dårlig vær, bare pysete folk. Fin søndagstur for store og små, gode stier, grei stigning og fin utsikt. Bare ta med bosset fra toppen!