Hausdalshorga - 784m

Fylke/Kommune: Hordaland / Bergen
Koordinater: N60 20.799
E5 32.044
   
Se også: Austefjellet
Se også: Svenningen
Se også: Solbakkefjellet
Se også: Gullfjellstoppen
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Hausdalshorga er et ganske spesielt fjell sørvest for Gullfjellmassivet i Bergen. Fjellet har en markant "egg" i nordøst-sørvest retning og bratt på begge sider. Stier går det over eggen i begge retninger, og utgangspunkt for turer er Bontveit, Osevannet (redningshytten) og Hausdalen.Turbeskrivelser

Bontveit - Dyrdalen - Austefjellet - Hausdalshorga - Øfstebø - Bontveit

Dato (siste): 10.06.2009 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 12,2 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 650m
Tid: 2:38 time(r)  
Terreng: God og tydelig sti, passelig bratt  
 
 
Jeg startet ved parkeringsplassen ved Bontveit et stykke ut på kvelden, men så nærme st. hans skulle ikke det by på noe problemer. Fulgte grusveien nordøst mot Bjørnestølen, og derfra videre på sti opp mot Dyrdalsvannet. Stien nordover i Dyrdalen er dårligere, men helt OK. Det var masse sauer på beite og måtte jage vekk flere av de da det ble konkurranse om stien. Kostet på oppover dalen for å rekke litt sol, og kom opp i kveldssolen oppe under Austefjellet. Varderekken er ganske så tråkket opp allerede, men etter mange dager med oppholsvær var det fast underlag. Fram til varden på Austefjellet har jeg vært før, men fra varden mot Hausdalshorga går det en sti rett sør fra Austefjellet. Den er merket med blå spraymerker og veldig lett å følge. Stien er nok ikke mye benyttet, men veldig greit underlag. Framme ved "eggen" opp på Hausdalshorga ble inntrykkene fra topografien på kart bekreftet. Dette var smalt og bratt, men ingen fare for å si det sånn. Igjen ble jeg "hindret" av sauer på stien, og de insisterte på å følge den så jeg jaget de helt opp til varden på Hausdalshorga før de tok vett til seg og forlot stien.

Ved varden på toppen var det fantastisk utsikt over Svenningen, Søre Gullfjellstoppen, Hausdalen og Ulvursfjellet. Den blå spraymerkingen gikk over i noen påler med rød topp som gikk ned på nordvestsiden av fjellet. Denne stien var bratt og veldig lite brukt. Den går strengt tatt bare rett ned fjellsiden mot Dyrdalsvannet, men det var i alle fall lett å følge merkingen. Nede ved Dyrdalsvannet må du krysse elven (bekken), og du kan velge å enten gå opp igjen til stien du kom opp til Dyrdalsvannet på... eller som jeg gjorde å følge stien nedover elven for å komme ut ved gården Øfstebø. Nede ved gården var det litt over 1km å gå på asfaltert vei igjen opp til parkeringplassen på Bontveit.

Flott tur i spennende terreng. Hausdalshorgas smale fasong er interessant og gir god utsikt.