Grønetua - 642m

Fylke/Kommune: Hordaland / Bergen
Koordinater: N60 24.796
E5 24.767
   
Se også: Rundemanen
Se også: Blåmanen
Se også: Stikka
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Grønetua er nesten like høyt som Ulriken og ligger på "baksiden" av byfjellene. Det er det høyeste punktet på varderekken nord mot Åsane og til en møter varderekken over vidden til Ulriken. Toppen ligger vest for Skitnedalen. Fra Grønetua er det flott terreng i alle retninger, nord mot Åsane, sørvest mot Ulriken og nordvest mot Rundemannen/Fløyen.


Turbeskrivelser

Arna - Kvamsdalen - Norhytta - Grøntua - Vikinghytten - Jordalskaret - Rundemanen - Blåmanen - Midtfjellet - Bergen

Dato (siste): 03.11.2007 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 18,6 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 800m  
Tid: 7:00 time(r)  
Terreng: Alt fra asfaltert vei til bekkefar og gjørmete myrer  
 
 
Jeg hadde tenkt lenge på denne turen, og en lørdag våknet jeg og tenkte at dette var en like god dag som alle andre. Været var ikke noe å skryte av, men egentlig helt greit til Bergen å være. Jeg pakket sekken med både klær og mat og kjørte ned til Bystasjonen hvor jeg parkerte. Tok første og beste toget til Arna hvor jeg gikk av igjen. Jeg sleit litt med å finne en grei vei fra stasjonen og opp Mjeldheimskleiva, men fulte jernbanesporet på sørsiden av stasjonen, opp på en sykkelvei og gangbru over. Det var et stykke å gå fra Arna opp mot stistart i Kvamsdalen, men det var asfaltert vei og gikk radig unna. Stistart i Kvamsdalen er godt merket, og har du noen som kan kjøre deg er det kanskje like greit å starte her. Første delen av stien opp mot Bjørndalen gikk på en traktorveg, videre langs et gjerde. Det var egentlig bare å følge skiltene mot Norhytta. Da jeg passerte en åpning i gjerdet og kom ut på en myr var det vått og stien var vanskelig å følge, etter myra er stien tydelig igjen og går opp gjennom en trang granskog. Etter granskogen var det mer åpent terreng, men det meste var vått i dag. Jeg vet ikke om det er sånn at Bergensere lager stier i bekkefar, eller om det blir bekkefar etter at det er tråkket en sti, men dette var "klassisk" bergensstier, med andre ord vått. På vei mot Norhytta begynner vinden å øke, det bøtter ned med regn og skydekket lavt, her er det på med votter og lue. Etter en kort runde rundt Norhytta fortsatte jeg opp dalen mot sørvest, og så klusset det seg til. Jeg mistet stien flere ganger, og bekkene var så store at jeg ikke kunne krysse de, så jeg tok enkleste løsning og gikk rett opp mot Grønetua. Nå dreide jeg nordover og fulgte varderekken og stien mot Vikinghytten, ca 1km. Vel framme på Vikinghytten var det tid for lunch, og det var "gode" 2C og vind. Jeg satte meg i le ved inngangspartiet og skiftet til tørre klær mens jeg hang svett og fuktig tøy til "tørk" i vinden. Dagens høydepunkt var å ta på fremdeles fuktig og nå 2 graders undertøy :)

Videre fra Vikinghytten vet jeg ikke helt hva jeg tenkte på, bommet på den åpenbare stien og gikk for langt nord før jeg skjønte at jeg måtte dreie vestover. Det ble som vanlig "rett frem" gjennom busker og kratt, men tok det litt piano siden dette var "knekke leggen" terreng. Kom tilbake til stien og den var god og enkel å følge. Gikk rett fram i stikrysset i Jordalsskaret og opp Hyttelien, og tok også en avstikker bort til Bergensbakken (en gammel hoppbakke). Ved Rundemannen hadde jeg egentlig bare tenkt å gå rett ned over Fløyen til Bystasjonen, men fristelsen for en tur over Blåmannen ble for stor. Formen var fremdeles ikke så værst. Forsatte stien over Blåmannen sør og ned mot Brushytten. Igjen hadde jeg tenkt og bare ta raskeste veien ned over Fløyen, men Fjellhytten og Søre Midtfjellet hadde jeg jo heller ikke vært på, så da ble det en tur dit også. I hodet mitt skulle det gå greit å gå fra Fjellhytten til Fløyen og så ned til sentrum, men fant ut på veien at det var raskere å gå ned til Skansen. Det var på kartet :)  Stien fra Fjellhytten og ned til grusveien som går fra Knatten til Fløyen var bratt, smal, glatt og våt. Gikk på trynet flere ganger nedover de bratteste partiene, det kan jo også ha en sammenheng med at beina ikke lengre var like "lette" og spreke. Fra Skansen til Bystasjonen er det kort i luftlinje, men det er faktisk et stykke å følge veien rundt og ned. Jeg tok derfor en "spansk" en og turte rett ned gjennom noen hager ned til Fjellveien og til slutt ned Skivebakken.

Dette var en flott tur selv om været var elendig, utsiken så jeg ikke noe til. Stiene fra Vikinghytten og ned (for uten Fjellhytten -> Skansen) er gode, men fra Kvamsdalen og opp til Grønetua er det ganske vått. Det tar nok en dag for de fleste å gå denne turen, men uten alle mine avstikkere så bør det gå en del raskere. Ganske deilig å nesten være "hjemme" ved turens slutt i stedet for å måtte kjøre hjem igjen, men det er jo bare smak og behag. Turen "virker" nok andre veien også :)