Langelien

Svartediket - Borgaskaret - Tarlebø

Fylke/Kommune: Hordaland / Bergen
   
Se også: Ulriken
Se også: Rundemanen
Se også: Blåmanen
Se også: Vardegga
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Området innest i Svartediket kan virke ganske kjedelig, men det finnes noen artige turalternativer her og faktisk en del gammel historie. Det var flere gårdsbruk i området, f.eks. Hardbakke hvor du kan se ruinene etter bruket. Isdalen er ett alternativ, eggen opp mot Ulriken, Våkendalen opp mot Tarlebø eller Harbakke opp mot Borgaskaret og Langelien.


Turbeskrivelser

Svartediket - Hardbakke - Borgaskaret - Langelien - Tarlebø - Våkendalen - Svartediket

Dato (siste): 22.05.2008 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format)
Lengde: 11,0 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 400m  
Tid: 2:30 time(r)  
Terreng: Grusvei, smal/utydelig sti  
 
 
I dag syklet jeg innover veien rundt Svartediket fordi jeg begynner å bli ganske lei av veien, den er rett og slett kjedelig. Innerst i Svartediket er det faktisk en del muligheter med tanke på videre turer: Isdalen, eggen opp mot Ulriken og Hardbakke/Borgaskaret som jeg gikk i dag. Jeg har ofte lurt på hva skiltet "Hardbakke" som står langs veien var, og det var på tide å finne det ut. Nå hadde jeg jo syklet hit, og for å gjøre en lang historie kort så ble det til at jeg bar sykkelen over skulderen oppover lia mot Hardbakke. Her var stien både bred og tydelig, men definitivt ikke sykkelterreng. Ved Hardbakke, som i dag er ruinene etter et gammelt bruk, sluttet den gode stien. Jeg gikk nordøst gjennom granskogen og opp en skråning til jeg traff på en smal sti. Det kan være vanskelig å finne noe spor her, men bare gå nordøst fra ruinene og opp skråningen. Herfra og opp mot Borgaskaret var stien smal, men det var ikke noe problem å følge den. Jeg tror nok ikke dette er av de mest traffikerte områdene i byen. Ved Borgaskaret kan du enten gå opp skaret og opp mot varderekken over Vidden, eller dreie nordvest opp mot Langelivannet over Ramberget slik jeg gjorde. På toppen var terrenget flatt nok til å sykle, men stien var for smal og gresstuene var for store så det ble til at jeg bar sykkelen over skulderen helt ned til Tarlebødammen. Tarlebødammen var helt nedtappet pga. noe arbeid på dammen, og det er ganske artig å se et helt vann tomt for vann. Fra dammen fikk jeg endelig bruk for sykkelen igjen, og på grusveien ned Våkendalen gikk det så det suste. Det gjorde det siste stykket langs Svartediket også.

Turen egner seg ikke på sykkel :)  Jeg bar sykkelen mer enn den bar meg. Turen opp Hardbakkedalen og langs Langelivannet var forbausende fin, og basert på bredden på stien virker dette å være et lite brukt brukt område. Turen og stigningen er overkommelig for de fleste, og burde være midt i blinken for en famlietur/søndagstur.