Kolbeinsvarden - 231m

Fylke/Kommune: Hordaland / Bergen
Koordinater: N60 26.194
E5 12.577
   
Se også: Ørnafjellet
Se også: Lyderhorn
Se også: Skogsøytuva
   

Tilbake - ForsidenBeskrivelse

Kolbeinsvarden er Askøys høyeste topp på 231 moh. Fjellområdet mellom Kleppestø mot sør og Steinrusten mot nord har i alle år vært askøyværingenes mål for søndagsturer. Derfor går det også mange stier inn i området, og de fleste ender opp ved Kolbeinsvarden. Herfra har du utsyn i alle himmelretninger. Nordover ser du inn i Sogn - vestover forbi Øygarden og ut i havet. Mot sør kan du skimte Folgefonna og i sør/øst ligger Bergen. Ved siden av varden finner du en retningsviser som kan hjelpe deg å finne kjente mål i det fjerne. Ved å dreie på viseren, vil den peke på forskjellige steder som Turøyvarden, Liatårnet, Ulriken, Mongstad og Eldsfjellet for å nevne noen.

På vei opp mot Kolbeinsvarden passerer du "Gjest Baardsen-hulen". På grunn av sin kriminelle virksomhet, ble han ofte arrestert og satt i fengsel og like ofte var han på flukt fra øvrigheten. Han hadde kjentfolk i Marikoven på Askøy, og oppholdt seg der fra tid til annen. Ryktene vil ha det til at Gjest Baardsen under flukt fra lensmannen overnattet i denne hulen.


Turbeskrivelser

Sprengsdalen - Kolbeinsvarden

Dato (siste): 06.01.2008 Last ned ruten til GPS (tracklog i GPX-format) 
Lengde: 3,5 km Se ruten på N50.000 kart
Total stigning: 200m  
Tid: 1:00 time(r)  
Terreng: Grei sti, men vått, vått, vått  
 
 
Dette var nytt og ukjent terreng for meg, så jeg dro til Askøy og prøvde meg fram. Satte til slutt fra meg bilen i grøfta i Sprengsdalen og fulgte et skilt mot Kolbeinsvarden. Stien startet over en skikkelig vasstrukken gresseng, faktisk så det surklet og hele bakken svaiet når jeg gikk... Etter noen hundre meter på dette artige underlaget dreide stien opp over et steingjerde og oppover lia under høyspentledningene. Her gikk stien på steiner og røtter så det var litt tørrere. På toppen hvor det flatet ut, mulig det heter Langefjellet, gikk stien rundt fjellveggen på sørsiden av et tjern. Her var det laget planker, men i dag stod hele "brygga" under 10-20cm vann. Da jeg ikke så noen enkel vei rundt var det bare å prøve, og det gikk bra selv om treverket var lovlig sleipt. På vei opp mot Kolbeinsvarden passerte jeg en hule, vistnok kalt "Gjest Baardsen-hulen". Herfra og opp mot toppen begynte det å snø store filler, og som om ikke det var nok gikk stien over noen skikkelig våte myrer. På toppen er det en varde og en "utsiktsviser", men sikten var ikke noe å skryte av i dag. Tok meg en rask tur bortom nabotoppen før jeg vendte nesen nedover igjen. Hodet mitt mente det skulle gå bedre å gå ned i nordvestlig retning, at det både var raskere og bedre siden jeg nødig ville tilbake over "brygga". Jeg bommet litt på stien og måtte litt fram og tilbake før jeg fant den. Denne stien ned mot Sprengsdalen var smal, våt og glatt, men jeg kom meg ned til slutt og fulgte grusveien tilbake til bilen.

Kolbeinsvarden var mitt første "fjell" på Askøy, og det var fint terreng selv om det var søkkvått i terrenget. De lokale innfødte har sikkert noen bedre veier opp enn fra Sprengsdalen, men det kan sikkert være en fin rute hvis det har vært litt tørt vær noen dager.